Zeleno svjetlo za rebalans

Bez autora
May 14 2012

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, glasovima vladajuće koalicije, podržao je rebalans budžeta. Rebalansom budžeta predviđeno je smanjenje potrošnje 16 miliona eura, što je 0,5 odsto BDP-a i pad prihoda 60 miliona. Svako smanjenje potrošnje je teško, navodi ministar finansija Milorad Katnić ali mjere su neophodne kako bi Vlada smanjila deficit i javni dug. Ovim smanjenjima našao se dobar balans između smanjenja onog čega možemo da se odreknemo tokom 2012. i sada se došlo do one potrošnje koja je mandatorna i koja je najmanja potrošnja koja omogućava funkcionisanje državnih institucija. Glavni razlozi ranog rebalansa su globalna finansijska kriza, aktiviranje garancija datih Kombinatu aluminijuma i februarske vremenske neprilike.

Zeleno svjetlo za rebalansOdbor za ekonomiju, finansije i budžet, glasovima vladajuće koalicije, podržao je rebalans budžeta.

Rebalansom budžeta predviđeno je smanjenje potrošnje 16 miliona eura, što je 0,5 odsto BDP-a i pad prihoda 60 miliona.

Svako smanjenje potrošnje je teško, navodi ministar finansija Milorad Katnić ali mjere su neophodne kako bi Vlada smanjila deficit i javni dug, javlja Antena M.

- Vjerujem da smo ovim smanjenjima našli dobar balans između smanjenja onog čega možemo da se odreknemo tokom 2012. i da smo sada došli do one potrošnje koja je mandatorna i koja je najmanja potrošnja koja omogućava funkcionisanje državnih institucija, kazao je on.

Kao glavne razloge ranog rebalansa, Katnić navodi globalnu finansijsku krizu, aktiviranje garancija datih Kombinatu aluminijuma i februarske vremenske neprilike.

Radojica Živković iz Nove očekuje nova zaduživanja, tolika, da će ih, prema njegovoj računici, vraćati naredne četiri generacije.

Umjesto što uvodi takse na mobilne telefone, kablovske televizije ili električna brojila, Vlada bi trebalo da učinkovitije naplaćuje poreze, ističe Živković.

- A vi uzimate od naroda po euro na telefon i da tako spasite budžet? Da spasite budžet tako što ćete ukinuti kablovsku televiziju nekom ko neće moći da poveća izdadak? Ne može se tako krpiti budžet, to se mora raditi radikalnim potezima. Ili da podnesete ostavku zato što ste odgovorni, kaže Živković.

SDP-ov Damir Šehović smatra da je Ministarstvo finansija moglo da bude, kako se izrazio, originalnije.

- Jer bi rezultat tog originalnijeg pristupa vjerovatno bio izdašniji fiskalni efekat tih mjera. Jer je činjenica da je fiskalni efekat oko 24 miliona eura i složićete se da je to, uzimajući u obzir cjelokupni rebalans, ipak simbolična mjera, navodi Šehović.

Predsjednik Odbora, SNP-ov Aleksandar Damjanović mišljenja je da ne bi trebalo svi građani podjednako da snose teret.

- Mi u SNP-u mislimo da bi taj teret morao da bude raspodijeljen na manji broj građana koji imaju veće prihode i veću imovinu i na kompanije koje to mogu da podnesu, kaže Damjanović.

U DPS-u imali su nekoliko kozmetičkih primjedbi na Vladin prijedlog ali su zbog, kako kažu, neophodnosti podržali rebalans budžeta kao i poslanici SDP-a i Bošnjačke stranke. Opozicija je bila protiv.

O rebalansu, poslanici će raspravljati na plenumu 23. maja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik